Persoonlijk leiderschap: van ‘human doing’ naar ‘human being’

Marloes Vermeer
07 jun 2022

Doen, doen, doen. De meeste mensen gaan altijd maar door en staan continu ‘aan’. We zijn meer een ‘human doing’ dan een ‘human being’. Dat is niet erg, als je daarnaast weet wie je bent en waar je voor staat. Dat is waar persoonlijk leiderschap om draait: op deze manier kun jij sturing geven aan je omgeving in plaats van dat de omgeving jou stuurt.

Actuele ontwikkelingen

In een jaar waarin de ontwikkelingen snel op elkaar volgen, raak je gemakkelijk kwijt wie je bent. Na een periode die in het teken stond van de coronamaatregelen, beheerst nu de oorlog in Oekraïne de wereld. Om nog maar niet te spreken over de veranderingen die zich op het werk of in je privéleven voltrekken. Op sommige veranderingen lijk je geen invloed te hebben. Kun je er dan niets aan doen? Zeker wel. Persoonlijk leiderschap gaat juist over veranderingen binnen je eigen invloedssfeer: hoe steviger jij daarin staat, hoe makkelijker je kan omgaan met de dingen die daarbuiten staan. Als je jezelf niet op orde hebt, komt alles daarbuiten harder binnen. Dus juist door voor jezelf te zorgen, kun je beter omgaan met en zorgen voor je omgeving.

Leiderschap op drie niveaus

 Om terug te gaan naar de basis: leiderschap bestaat op 3 niveaus en die bestaan niet los van elkaar.

  • Je persoonlijk leiderschap geeft eigenwaarde: het biedt houvast over wie jij bent en wat jij wilt. Je krijgt inzicht in je natuurlijke kracht en weet die in te zetten om om te gaan met de wereld om je heen.
  • Leiderschap in je team gaat over de waarde binnen een groep mensen in verandering. Hier spelen de onderlinge relaties een rol. Om hier als leidinggevende duiding aan te geven, moet persoonlijk leiderschap de basis zijn. Je kunt geen leiding geven als je alleen met je brein bezig bent en de connectie mist met wie je bent.
  • In het derde niveau van leiderschap stel je jezelf de volgende vragen: in wat voor wereld wil jij werken en leven? Hoe geef je mede vorm aan de verandering die jij om je heen wilt zien, ben je onderdeel van de oplossing? Je kunt wachten tot de omgeving jou vormt, maar je kunt ook zelf die omgeving mede vormgeven.

Wie ben jij?

Persoonlijk leiderschap is actief nagaan voor jezelf wat je nu echt wilt, in welke toekomst je wilt leven en hoe je dat creëert, zelf en samen met anderen. Daarvoor moet je actief je kwaliteiten leren kennen en benutten. Dat klinkt simpel, maar het is best ingewikkeld. Bij een verandering word je vaak meegenomen in een bepaalde stroom. Je gaat maar door en daardoor vergeet je stil te staan bij wat je nu zelf wilt. Stel jezelf de vragen: waar ben ik zelf van? Wat wil ik met mezelf en met mijn team of bedrijf? Ben ik nog bezig met de dingen die ik belangrijk vind en die mij energie geven? Laten we wel wezen: het is het makkelijkste om gewoon maar te doen en mee te gaan met alles, maar het is uitdagender om zo nu en dan even te finetunen en erbuiten te stappen. Dat is waar persoonlijk leiderschap om draait: samen onderzoeken wat de volgende stap is die je wilt zetten, wat het oude is wat je niet meer wilt en wat het nieuwe is waar je juist meer van wilt.

Voor een gezonde wereld

Als jij werkt aan je persoonlijk leiderschap, zit je beter in je vel en ben je een betere leidinggevende. Je zorgt beter voor je omgeving omdat je beter zorgt voor jezelf. Zo kun jij dus omgaan met de veranderingen in de wereld, in je werk én in je persoonlijke leven. Als iedereen zijn doel helder voor ogen heeft, weten we welke stappen we moeten zetten en werken we samen aan een gezonde wereld.

Werken aan persoonlijk leiderschap

Ben jij er klaar voor om je persoonlijk leiderschap te versterken? Wij helpen je daar graag bij. In onze trainingen werken we aan het persoonlijk leiderschap van de deelnemers. We laten je zien hoe je brein werkt en begeleiden je van je hoofd naar je hart. Zo laten we je ontdekken wat jij nu eigenlijk precies wilt, wat je volgende stap is. Dat doe je samen met een groep gelijkgestemde professionals. Als je het levensverhaal van een ander ziet, wordt het gemakkelijker je over te geven aan de verandering en erop te vertrouwen dat verandering ook voor jou is weggelegd. Je leert van elkaar en van onze ervaren trainers. Zet jij de eerste stap naar jezelf?

Voor meer informatie over de training Persoonlijk leiderschap klik hier.

Onlive masterclass

Online Masterclass

Food for Thought

We zijn het probleem én de oplossing

Zin om inspiratie op te doen én je ervaringen en dilemma's te delen? Dit jaar starten we met online masterclasses waarin je andere gedreven professionals ontmoet die werk willen maken van een duurzame samenleving.